laatste nieuws

Woensdag 1 maart, De website is online

mocht u informatie missen dan horen wij dat graag

 

Ga direct naar
kies een onderstaande link

Lees hier hoe het begon

uitstapjes in de omgeving

 

 

De kaasboerderij

Stukje geschiedenis…..

De geschiedenis…..van Soulère In het najaar van 1980 vertrokken 4 Nederlanders in een busje richting Zuid-Frankrijk, zij hadden de middelbare land-en tuinbouwschool de Warmonderhof gevolgd en omdat het in eigen land bijna onmogelijk was om in de landbouw of veeteelt aan de slag te gaan gingen zij op zoek naar deze mogelijkheid in Frankrijk. Tijdens de zoektocht vonden zij boerderij Soulère,…. 1200km van huis.


Boerderij Soulère ligt in de gemeente Sieuras, in het departement Ariège. Op een heuvel met een uitzicht naar alle richtingen. Bij gunstige weersomstandigheden zijn in het zuiden de ruige toppen van de Pyreneeen te zien. Al was het liefde op het eerste gezicht er moest veel herbouwd worden, de boerderij had 5 jaar leeggestaan.


Geleidelijk aan ontstond een bedrijfje dat volledig biologisch-dynamisch moest worden. Gestreefd werd naar een goede wisselwerking tussen veehouderij en de akkerbouw. Het streven was dat het land de dieren en de mensen van voedsel zou voorzien en dat de dieren het land zouden bemesten. De koeien leveren melk en dit zorgde weer voor een gezond consumptieprodukt. (0.a. kaas) Dit wordt tot nu toe nog steeds op boerderij Soulère gemaakt! Met zo min mogelijk gebruik van kunstmatige toevoegingen wordt zoveel mogelijk geprobeerd de innerlijke kracht van de melk te behouden. De varkens worden vetgemest en uiteindelijk geslacht voor eigen consumptie, de kazen worden o.a verkocht op markten in de omgeving, Ook op de boerderij zelf zijn de kazen te koop


Van de vier mensen die Soulère oorspronkelijk hebben opgezet, is er nog ééntje over, Onno. Samen met zijn rechterhand Jara, vrijwilligers en stagiaires wordt de boerderij draaiende gehouden. Dit is een samenvatting van verschillende verhalen die over Soulère geschreven zijn. Uiteraard kunt u de uitgebreide verhalen lezen. Vraag er gerust om.


Bij de kaasmakerij:
De kaas wordt om de twee dagen gemaakt: melk wordt eerst in de grote tank, waar het zal schiften, gegoten.


Vervolgens wordt de wei van de wrongel gescheiden. Om verschillende smaken te krijgen wordt er bv brandnetel, gedroogde tomaten, knoflook of andere kruiden toegevoegd.


De wrongel wordt in mallen geperst. Uit de mallen worden de  "bijna kazen"  gedurende enkele dagen in de pekel (zout + wei )bad gelegd, zodat de korst gevormd wordt.


De kaas is na het pekelbad nog slap en heeft weinig smaak. De kaas wordt goed schoon en drooggewreven en hierna in een droge koele ruimte opgeslagen. Iedere dag wordt de kaas omgedraaid en met een doek afgeveegd. Rijping van de kaas duurt 4 weken tot 1 jaar. Hoe langer de kaas rijpt hoe meer smaak. Er zijn veel verschillende smaken kaas zoals;

jonge en oude, komijn, knoflook, basilicum, brandnetel, peper, fenegriek en Provençaalse. De kazen zijn te koop op de boerderij en op diverse markten. O.a. op zondag in Toulouse.



 

 

Adres camping de Soulere

Earl de Soulere, 09130,

Sieuras, Frankrijk.

tel : +31633744149

Klik hier en stuur een mail naar ons

Wij, Han en Wil, hopen u te verwelkomen op camping de Soulere